Programma-verantwoording

Programma 4 Duurzaam en innovatief ondernemen en leven

Aantrekkelijke en goed bereikbare bedrijventerreinen
Een goede samenwerking van ondernemers op bedrijventerreinen draagt bij aan het realiseren van een goed vestigingsklimaat. Daarom is in 2023 samen met Parkmanagement geïnvesteerd in Bedrijven Investerings Zones (BIZ-en). Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de BIZ Weerter Boulevard en de verlenging van de BIZ de Kempen. Voor de verlenging van de BIZ Kanaalzone I zijn voorbereidingen getroffen. Op de bedrijventerreinen zijn nagenoeg alle gemeentelijke kavels uitgegeven; op gronden van derden hebben veel ontwikkelingen plaatsgevonden.

Gezonde arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt was, ondanks economische krimp in de eerste drie kwartalen van 2023 en een afvlakkende banengroei, nog steeds zeer krap. Tegen deze achtergrond is samen met de partners van de lokale arbeidsmarktagenda verder ingezet op onder meer een betere aansluiting tussen opleiding en werk. Weerter mogelijkheden zijn beter zichtbaar gemaakt voor (jong) menselijk kapitaal door het beter etaleren van bedrijven door het organiseren van een Magical Mystery Tour voor studenten en het verzorgen van gastlessen op scholen door Parkmanagement.

Binnenstad als uithangbord
Samen met de ondernemers zijn de kansen geïnventariseerd voor een nieuwe BIZ. Met inbreng van de regisseur binnenstad is deze gerealiseerd en vanaf 21 april 2023 actief. Er is onder meer een digitaal communicatieplatform (Chainels) geïntroduceerd en een eerste verkenning naar de behoefte van een nieuwe BIZ Vastgoed is gestart. Streetwise heeft wederom bijgedragen aan het invullen van leegstaande panden en versterken van het ondernemerschap. Voor de herinrichting van de Stationsstraat is een onderzoek gestart, waarbij de belanghebbenden zijn betrokken. Binnen het project Beekstraatkwartier is gewerkt aan de onderbouwing en voorbereiding van een  scenariokeuze. In Q4 2024 wordt een principekeuze gemaakt door de Raad.

Een veerkrachtige cultuursector
Naast de uitvoering van het lopende cultuurbeleid is er samen met de professionele culturele instellingen uitvoering gegeven aan het Uitvoeringsprogramma Impuls Cultuursector. Er is een tweetal tijdelijke subsidieregelingen opengesteld voor de amateurkunstsector en voor nieuwe initiatieven. De culturele instellingen hebben een cultuurcoördinator aangesteld die onder andere helpt initiatieven te ontwikkelen en samenwerking stimuleert.

Naar een circulaire economie
Zuyd Hogeschool (lectoraat Innovatief Ondernemen), gemeente Weert en de Nederlandse Spoorwegen hebben het circulaire living lab 'Zuyd Perron Circulair Weert' geopend (leren, inspireren en exposeren). Op het gebied van de afvalinzameling en -verwerking is er gestart met het opstellen van een visie document richting 2030. De aanbesteding van de verwerking van huishoudelijk rest afval (hra) en groente- fruit- en tuinafval (gft) via de Afvalsamenwerking Limburg (ASL) is gegund.

Weert is klimaatneutraal
De energietransitie in Weert draagt bij aan een eerlijkere, kansrijke en groenere maatschappij en een klimaatneutraal Weert in 2050. In 2023 zijn stappen gezet in het verduurzamen van woningen via informatie en advies aan inwoners binnen de aanpak Warm Wonen in Weert. Steeds meer panden in Weert worden aardgasvrij-proof. Energiefixers van Warm Wonen Thuis hebben tochtstrips en LED-lampen aangebracht bij inwoners met een laag inkomen. Zo worden zij meegenomen in de energietransitie. De warmteverkenner heeft verder inzicht gegeven in de mogelijkheden van het aardgasvrij maken van Weert. Een nieuw geopend  zonnepark levert een deel van de duurzame energie in onze gemeente. Samenwerkingen met de woningbouwcorporaties en de energiecorporatie zijn bestendigd.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 15:47:49 met de export van 05/29/2024 15:33:29