Programma-verantwoording

Programma 3 Natuurlijke en landschappelijke kwaliteit

De natuurlijke en landschappelijke kwaliteit staan in Weert hoog in het vaandel. In 2023 is gewerkt aan het klimaatbestendiger en biodiverser maken van de leefomgeving. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de strategische visie Werken aan Weert 2030, "Verwonder je in de groene thuishaven Weert".  

Een klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving.
Vergroening van de stedelijke leefomgeving en uitbreiding van het areaal aan bos en natuur dragen bij tot een meer klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving. In een groenere omgeving is er meer ruimte om hemelwater op te vangen, schaduwplekken te creëren, een prettige plek om in te verblijven en versterking van biodiversiteit te realiseren. Hiervoor is het bestek 'ecologisch maaibeheer' in uitvoering gebracht, is 10ha bos aangelegd en zijn 3 schoolpleinen vergroend. Door middel van de biodiversiteitskaart en de ondersteuning van 3 burgerinitiatieven is verder ingezet op het vergroten van het draagvlak en bewustwording bij de inwoners op het vlak van vergroening en biodiversiteit.

Buitengebied in verbinding.
In 2023 is geïnvesteerd in de verbinding tussen stad en land met de aanleg van een fruitboomgaard en voedselbos, is de uitbreiding van het recreatieve wandelroutenetwerk voorbereidt en zijn (Europese en provinciale) subsidies verkregen voor de ontsluiting van het urnenveld Boshoverheide.  
De gemeente is in gesprek met ondernemers, belangenorganisaties en provincie over de transitie en opgaven van het buitengebied waarmee het doel is om grip en regie te houden op het buitengebied. Met het platform PiO Weerterland wordt draagvlak gecreëerd voor  projecten en ontwikkelingen in het buitengebied van Weert, Nederweert en Leudal. Hiermee faciliteren we agrarische ondernemers via individuele bedrijfsgesprekken en ontwikkelingen op onder andere het vlak van natuur-inclusieve landbouw, biobased teelten en optimaliseren van bedrijfsvoering door vrijwillige kavelruil.

Samen met het Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man werkt de gemeente op het vlak van educatie en informatie aan het verbreden van de kennis en de verhalen over het Weerter landschap, klimaat en duurzaamheid. Het Natuur- en Milieucentrum ontvangt kinderen en studenten van basis- en voortgezet onderwijs en vormt onderdeel van de hoofdtoegangspoort tot het grenspark Kempen~Broek.
Het gebied Weert-Nederweert-Leudal is in 2023 aangemerkt als LEADER-gebied, (Europees subsidie programma), waarmee vrijwilligersorganisaties, belangengroeperingen en initiatiefnemers in het buitengebied projecten kunnen realiseren die bijdragen aan de leefbaarheid en duurzaamheid.

Door de samenwerkende partners van het grenspark Kempen~Broek is in 2023 de aanvraag tot erkenning als Unesco Mens- en Biosfeergebied ingediend. Het behalen van deze status draagt bij tot de internationale bekendheid van het grensoverschrijdende landschap. In het najaar van 2024 zal bekend worden of deze erkenning wordt toegekend.

Samen met ondernemers is het Toeristisch Platform Weert opgericht waarmee toeristisch-recreatieve projecten geïnitieerd en gerealiseerd worden. Vanuit dit initiatief wordt een nieuwe toeristische brochure gerealiseerd om recreanten en toeristen beter te begeleiden naar de bijzondere plekken in Weert en naar de binnenstad. Om de recreanten daarbij te ondersteunen zijn voorbereidingen getroffen voor de realisatie van inspiratiepunten. Deze inspiratiepunten dragen bij aan de promotie van de stad en het buitengebied.

De juiste ontwikkeling op de juiste plek
De ruimte is beperkt, de opgaven zijn groot. Met name in het buitengebied, in de binnenstad en bij de bedrijventerreinen komen opgaven en uitdagingen samen. In 2023 is de ontwerp Omgevingsvisie vastgesteld waarmee duidelijk wordt wat de uitdagingen voor Weert zijn en hoe die opgepakt gaan worden.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 15:47:49 met de export van 05/29/2024 15:33:29