Bouwen voor elke doelgroep
Weert groeit en blijft groeien. In 2023 is de landelijke druk op de woningmarkt verder toegenomen. Dit betekent dat de druk op de woningmarkt, ook die van Weert, onverminderd hoog blijft.
Op 9 maart 2023 tekenden provincie, gemeenten, woningcorporaties en het Waterschap Limburg de Woondeal Limburg. Concreet doel van de Woondeal is om provincie-breed 26.550 woningen toe te voegen tot 2030, 12.000 woningen te onttrekken door sloop en te onderzoeken of het aantal te bouwen woningen met 20.000 verhoogd kan worden.
Voor Weert is de Gebiedsvisie Keent & Moesel, met 238 woningen, aangemerkt als sleutelproject voor de versnelling van de woningbouwopgave. Dit mede omdat van de Rijksoverheid een bijdrage van € 2.235.000 voor mobiliteitsmaatregelen in het kader van de versnelling woningbouwlocaties is ontvangen van de Rijksoverheid. Het bestemmingsplan voor de locatie J.W. Frisolaan is inmiddels onherroepelijk. Tegen het bestemmingsplan Zevensprong is beroep aangetekend. Een uitspraak door de Raad van State wordt in 2024 verwacht. Met het doorlopen van deze procedures wordt de start van de eerste 102 sociale huurwoningen woningen binnen de Gebiedsontwikkeling Keent & Moesel mogelijk gemaakt.
De woningvoorraad is netto met 236 woningen toegenomen tot 23.832. Globaal is deze toevoeging gerealiseerd door de volgende opleveringen:
- Centrum ca. 40 woningen met name door transformatie van leegstaand vastgoed;
- Laarveld 22 bouwkavels en 65 projectmatige woningen;
- Kerkdorpen 39 woningen.
De projecten Pastoor Schippersstraat, Werthaboulevard, Friezenstraat, Mgr. Nolensstraat en Werf in Stramproy zijn in 2023 afgerond.
Aandacht voor specifieke doelgroepen
Iedereen heeft recht op een huis om zich thuis te voelen. Daarom is passende huisvesting van groot belang voor zowel de inwoners van Weert als voor nieuwe inwoners. De volgende initiatieven hebben hieraan bijgedragen:
- in 2023 zijn 41 woningen opgeleverd in het sociale huursegment;
- in 2022 is een gemeentelijke opvangvoorziening voor ontheemden uit Oekraïne in gebruik genomen. In 2023 is het derde gebouw in gebruik genomen. Er kunnen in totaal ongeveer 450 personen opgevangen worden;
- de taakstelling voor de huisvesting van statushouders in 2023 bedroeg 111 personen. Tot 31 december 2023 zijn 87 personen gehuisvest. De achterstand per 31 december bedraagt 24 personen;
- in december zijn de vergunningen voor de shortstay huisvesting van internationale werknemers aangevraagd voor:
- Dr. Schaepmansstraat 45, het initiatief voorziet in 264 logiesplaatsen;
- Kelvinstraat 1; het initiatief voorziet in 400 logiesplaatsen;
- de woonzorgvisie is vastgesteld;
- er zijn 64 startersleningen toegekend.
Verduurzaming van bestaande woningen
Inwoners van de gemeente Weert zijn in 2023 geholpen om hun woning te verduurzamen en hun energierekening omlaag te brengen binnen projecten als Warm Wonen in Weert, Warm Wonen Thuis, Doetank Publieke Ontzorging en via de Warm Wonen Winkel. De bewustwording is vergroot door informatievoorziening, participatie en gericht individueel en collectief advies. Dit draagt bij aan de daadwerkelijke verduurzaming van het woningbestand in de gemeente. De energietransitie is op gang en leidt tot een eerlijker, kansrijk en groener Weert.
Erfgoed behouden en versterken
Er is in kalenderjaar 2023 optimaal gebruik gemaakt van de gemeentelijke subsidieregeling voor onderhoud en instandhouding van monumenten (WeVIM). Het totale beschikbare budget van € 56.450 is toegekend aan 20 monumenten. Het totaal beschikbare budget was in augustus al volledig vergeven.